siivouspäivä

Fiilissiivooja

Tiistai-ilta ja levollinen mieli. Istun sohvannurkassa ja musiikki soi korvissa. Viime päivien aikana olen (hieman vastahakoisena ja suostuteltuna) siivonnut. ”Millainen siivooja olet?” -testissä olisin varmasti fiilissiivooja:

”Fiilissiivoja siivoaa kotiaan mielialan mukaan silloin kun huvittaa. Siivoaminen alkaa kiinnostaa, kun tulee tärkeitä vieraita tai kun sotkun keskeltä ei löydä enää omia kissojakaan. Fiilissiivooja voi aloittaa siivousoperaation, mutta yhtä helposti keskeyttää sen ottaakseen selfien tai katsoakseen elokuvan – tai huomatakseen, että yksinkertaisesti ei ole enää fiilistä. Fiilissiivooja on osaksi aikaa huoleton huiskunheiluttaja, mutta tarpeen tullen hänestä kuoriutuu uskomaton siivousintoilija.”

On päiviä, jolloin sukka numero yksi löytyy olohuoneen sohvan alta ja numero kaksi roikkuu puoliksi pyykkikorista, työlaukku lojuu eteisen lattialla ja vaatevanaa seuraten voi löytää olinpaikkani. On myös päiviä, jolloin innostun puunaamaan koko asunnon jokaista laatikkoa ja jalkalistaa myöten.

Koen valtavaa tyytyväisyyttä, kun kotona on siistiä ja seesteistä, silti useasti toisinaan lipsahdan sotkun puolelle. Mutta onhan se yksi hienoimmista tunteista, kun siivousurakan jälkeen istahtaa sohvalle katsoen puhdasta lopputulosta. Siinähän sielukin lepää. Tällaisten fiilisten takia tulisi ehkä välillä lipsua sotkuisuuteen: jotta saisi tuntea sen voitonriemun tunteen, kun asunto on luututtu lattiasta kattoon, pölypallot ovat huomisen murhe ja kissojen Kadonnut-ilmoitukset voi poistaa rappukäytävän seiniltä.

Mietinpä vain, että onkohan olemassa muita ihmisiä, joiden kaapit ovat samanlailla mullin mallin kuin minulla, vaikka ne olisi juuri siivonnut. Pidän kyllä itseäni perussiistinä ihmisenä ja minusta on ihanaa tepastella raikkaassa kodissa, jossa peilit ja lavuaarit kiiltävät, sängyssä on ihanalta tuoksuvat puhtaat lakanat, tavarat löytyvät vaivatta omilta paikoiltaan ja siinä sipsutellessa voi käpertyä ajatukseen ainaisesta puhtaudesta kotona. Mutta jotenkin minun mielelläni on taipumusta ajautua pienoiseen kaaokseen ja heijastaa sitä sitten asuinympäristöön.

Ehkä otan tälle vuodelle ohjenuoraksi siivota ne asiat heti, joiden hoitamiseen menisi korkeintaan minuutti. Haaveillahan saa.

Tanja

1 thought on “Fiilissiivooja”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *